UN zahtevaju istragu o Morsijevoj smrti

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na pokretanje nezavisne istrage o smrti bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.06.2019.

16:30

UN zahtevaju istragu o Morsijevoj smrti
Foto: EPA/MOHAMED HOSSAM

Iz UN ističu da bi istraga trebalo da obuhvati sve aspekte njegovog lečenja u periodu od skoro šest godina provedenih u pritvoru.

Postoji zabrinutost u vezi sa uslovima Morsijevog pritvaranja, uključujući pristup adekvatnoj medicinskoj nezi, dovoljnom pristupu njegovih advokata i porodice tokom njegovog boravka od skoro šest godina u pritvoru, naveo je u saopštenju portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil, preneo je Rojters.

"Istragu bi trebalo da sprovede sudski ili drugi nadležni organ, nezavisan od pritvorskih vlasti i ovlašćen da sprovede brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu o okolnostima i uzrocima njegove smrti", naveo je Kolvil.

Bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi, koji je preminuo u ponedeljak tokom suđenja, sahranjen je danas u Kairu, objavio je njegov sin Ahmed na svom profilu na Fejsbuku.

Kako se navodi, Morsi je sahranjen pored ostalih važnih članova Muslimanske braće, preneo je Rojters.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice.

Morsi je sahranjen u Kairu, pošto su vlasti odbile da odobre sahranu u njegovom rodnom mestu u provinciji Šarkija.

Morsi je preminuo juče od srčanog udara, nakon što se onesvestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: