Burno u sedištu EU: Sukob zbog Albanije i S. Makedonije

Luksemburg -- Zemlje članice EU sukobile su se u ponedeljak zbog početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Photo by Carl Court/Getty Images
Photo by Carl Court/Getty Images

Prema najnovijem zajedničkom izveštaju u koji je Rojters imao uvid, odluka o te dve države mogla bi da bude odložena do oktobra, do kada će i nemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka, Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju ukoliko EU ne pooštri svoj stav o tome što Turska istražuje prirodni gas u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države. "Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore", rekao je diplomata iz EU.

Kipar je zapretio i da će blokirati ceo tekst koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i BiH, ukoliko se ne reši problem sa Turskom.

Prema rečima diplomate, Nikozija zahteva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu od Turske, što prema rečima kiparskih Grka, narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

Holandski parlament izjasnio se ranije protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom, a takav stav zvanični Amsterdam zauzima i na sednicama lidera zemalja članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu