Odgovor Amerike Iranu: Šaljemo vam još vojnika; Rusija: Odbacite taj plan, rizikujete rat

Vašington -- Pentagon će na Bliski istok uputiti još 1.000 vojnika kao odgovor na "neprijateljsko ponašanje" iranskih snaga. Rusija upozora: Rizikujete rat.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Rebeča Blackwell
Foto: Tanjug/AP Photo/Rebeča Blackwell

Planove Pentagona je, kako prenosi Rojters, objavio vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan, navodeći da će oko 1.000 dodatnih snaga imati "odbrambenu ulogu".

"Nedavni iranski napadi potvrđuju pouzdane, kredibilne obaveštajne podatke koje smo dobili u vezi sa neprijateljskim ponašanjem iranskih snaga i drugih grupa koje deluju u njihove ime, a koje predstavljaju pretnju osoblju SAD i interesima širom regiona", naveo je Šenahan u saopštenju.

AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, navodi da će biti raspoređeni pripadnici bezbednosnih snaga, kao i snage za dodatni nadzor i prikupljanje obaveštajnih podataka u regionu.

S druge strane, oglasila se i Rusija. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je ruskim agencijama da je zvanična Moskva poručila Vašingtonu da odbaci predviđeni plan o slanju dodatnih trupa na Bliski istok, jer u suprotnom rizikuje rat s Iranom, preneo je Rojters.

Sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamhani izjavio je juče da je Teheran odgovoran za bezbednost u Persijskom zalivu i pozvao snage SAD da napuste region, dok napetost raste nakon prošlonedeljnih napada na naftne tankere.

"Ponavljamo naš stav i pozivamo američke snage da okončaju svoje prisustvo u regionu jer su one glavni izvor kriza i nestabilnosti", istakao je Šamhani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu