Bregu: Zapadni Balkan može da nadmaši sebe ako mu se pruži prilika

London -- Zapadni Balkan može da nadmaši sebe ako mu se pruži prilika, poručila je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/LASZLO BELICZAY HUNGARY OUT
EPA/LASZLO BELICZAY HUNGARY OUT

Ona je istakla potencijal na forumu britanskog magazina "Fajnenšel tajms" u Londonu, posvećenom direktnim stranim ulaganjima na Zapadnom Balkanu.

"Region Zapadnog Balkana je i dalje veoma osetljiv, ali smo uvereni da kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe samo ako nam se pruži prilika", rekla je Bregu predstavljajući na forumu "Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu" ambijent za direktna strana ulaganja u regionu.

Međutim, kako je ocenila, da bi bio atraktivniji za direktna strana ulaganja, regionu je potrebna kombinacija domaćih reformi, odgovornosti za reforme koje podstiče EU i regionalne saradnje, saopštio je RCC.

"Evropska integracija predstavlja pouzdanu snagu za napredak regiona, i to ne samo zbog procesa proširenja. Međutim, iako je članstvo u EU krajnji cilj svih šest ekonomija, pred njima je i dalje mukotrpan rad," ocenila je Bregu.

Ona je dodala da je dugoročna evropska perspektiva velika prednost i jedinstven kvalitet regiona u poređenju sa drugim tržištima u nastajanju, jer, kako jeobjasnila, pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi.

Bregu je istakla da udeo EU u direktnim stranim investicijama i izvozu u regionu premašuje 70 odsto.

"Što se tiče priča o rastućem ekonomskom uticaju Rusije i Kine u šest ekonomija Zapadnog Balkana, na Rusiju je u 2018. godini otpalo samo 3 posto izvoza, a na Kinu manje od 0,6 posto", naglasila je Bregu.

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju ukazala je da su zajedničke karakteristike celog regiona snažna makroekonomska stabilnost, geostrateški položaj, raznolike ekonomije, povoljni poreski sistemi i niski jedinični troškovi rada, u kombinaciji sa obrazovanim stanovništvom.

Prema tome, kako je navela, u cilju približavanja naprednim ekonomijama, ekonomije Zapadnog Balkana treba da promene svoju putanju razvoja i da se, umesto da postiču akumulaciju fizičkog kapitala, okrenu ka akumulaciji znanja i razvoja veština.

"Vlasti treba da se oslone na direktna strana ulaganja kao glavni alat za razvoj svoje baze veština u relativno kratkom vremenskom periodu. Radi podrške industrijama koje zahtevaju visoke nivoe kapitala i znanja, vlasti treba da se okrenu vodećim međunarodnim firmama koje imaju potencijal da tehnologije i veštine prenesu na domaće radnike i firme", poručila je Bregu.

Na forumu, koji je organizovao "Fajnenšel tajms", zajedno sa Komorski investicionim forumom (CIF), okupili su se premijeri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predstavnici poslovne zajednice, i drugi.

Region

strana 1 od 148 idi na stranu