Brnabićeva u Londonu: Članstvo u EU i regionalna stabilnost ključni prioriteti Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Londonu da su dva ključna prioriteta spoljne politike Srbije članstvo u EU i regionalna stabilnost.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

21:16

Brnabićeva u Londonu: Članstvo u EU i regionalna stabilnost ključni prioriteti Srbije
Foto: FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na predavanju koje je održala na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove, poznatijem kao Četam haus (Chatham house), Brnabićeva je rekla da Srbija pripada Evropskoj uniji i da politički nema plan "B".

"Politički, mi nemamo plan 'B', kao što neki možda misle. Neki lideri sa Zapadnog Balkana pokušavaju da ucene EU, kažu da će promeniti spoljnu politiku ako ne dobiju tačan datum ulaska u Uniju. To nije slučaj sa Srbijom. Članstvo u EU je naš strateški cilj, nezavisno od toga ko je na vlasti (u Srbiji)", kazala je Brnabićeva na predavanju na temu "Srbija, Balkan i Evropska unija".

Navela je da Srbija želi da uđe u EU, koja se suočava s unutrašnjim izazovima, zbog toga što Unija pre svega predstavlja mirovni projekat.

"Zahvaljujući EU, Evropa ima najduži period mira do sada. Ljudi uzimaju mir zdravo za gotovo, mnogi u Evropi zaboravljaju da je EU mirovni projekat, a više se fokusiraju na njenu ekonomsku stranu - slobodno kretanje radnika, dobara i usluga i na njenu konkurentnost", rekla je srpska premijerka.

Brnabićeva je kazala da će EU za nju "uvek biti uspešan projekat zbog postignutog mira" i dodala da "taj projekat nije potpun bez celog Balkana u Uniji".

"Mir i stabilnost su najveći kvalitet koji će članstvo u EU doneti Balkanu", navela je.

Ona je rekla da je EU mesto gde Srbija ekonomski pripada, da više od 70 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji potiče iz članica EU i da je oko 70 odsto trgovine Srbije sa zemljama Unije.

Govoreći o poglavljima u pregovorima s EU, Brnabićeva je kazala da je za sve ostale zemlje poglavlje 35 najlakše, jer se odnosi na ostala pitanja, dok je za Srbiju ono politički najteže, jer je povezano s pitanjem Kosova.

"Najkompleksnije poglavlje je 23 - vladavina prava, najskuplje je 27 - zaštita životne sredine, a politički najteže za nas poglavlje 35 - normalizacija odnosa s Kosovom", navela je predsednica Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: