Erdogan optužio 'egipatske tirane' za smrt Morsija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je "tirane" da su odgovorni za smrt bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija koji je danas umro.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/Gianluigi Guercia
Foto: EPA-EFE/Gianluigi Guercia

Pročitajte i:

Morsijevo upozorenje pre smrti Erdogan izjavio saučešće zbog Morsijeve smrti

"Istorija nikad neće zaboraviti tirane koji su ga doveli do smrti time što su ga stavili u zatvor i pretili da će ga pogubiti", rekao je Erdogan, bliski Morsijev saveznik, u govoru koji je prenosila televizija u Istanbulu, prenosi Frans pres.

Odnosi Turske i Egipta su skoro nepostojeći od kada je egipatska vojska, predvodjena generalom, a sadašnjim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem svrgnula Morsija.

Erdogan je predstavio Morsijevu smrt kao simbol progona njega i njegovog naroda i rekao da je on "mučenik".

Militantni palestinski pokret Hamas saopštio je danas da je u žalosti zbog smrti bivšeg egipatskog predsednika i istaknutog člana Muslimanske braće.

Hamas koji upravlja Pojasom Gaze od 2007. godine proistekao je iz pokreta Muslimanske braće.

Smrt zatvorenog bivšeg egipatskog predsednika Morsija je bila "strašna, ali potpuno ;predvidiva" jer mu egipatske vlasti "nisu dozvoljavaka odgovarajuću lekarsku negu, a još manje porodične posete" - ;napisala je ;u Tviter poruci ;Sara Lija Vajtson, direktorka Hjuman rajts voča za Blisi istok.

Od kada je svrgnut, Morsi se pojavljivao samo u sudu i gotovo uvek iz staklenog, zvučno izolovanog kaveza.

Njegova porodica je govorila da je Morsi bio lošeg zdravlja zbog teških zatvorskih uslova, uključujući više godina provedenih u samici.

Zamenica direktora Amnesti internešenala za Bliski istok Magdalena Mugrabi je rekla da Morsijeva smrt postavlja niz ozbiljnih pitanja o ophodjenju prema njemu u zatvoru i pozvala je egipatske vlasti da nalože nepristrasnu istragu o okolnostima njegove smrti, prenosi AP.

strana 1 od 462 idi na stranu