Bela kuća: Plan Irana je nuklearna ucena

Plan Irana o prekoračenju granica za nuklearno obogaćivanje predstavlja "nuklearnu ucenu" i na nju se mora odgovoriti povećanim međunarodnim pritiskom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Vacclav
Foto: Depositphotos/Vacclav

Ovo je izjavio portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Geret Markiz.

"Planovi obogaćivanja Irana mogući su samo zato što je užasan nuklearni dogovor ostavio njihove sposobnosti netaknute", rekao je Markiz, preneo je Rojters.

"Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da nikada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje", rekao je on i dodao da se na nuklearnu ucenu režima mora odgovoriti povećanim međunarodnim pritiskom.

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sorazumom Teherana sa svetskim silama, izjavio je ranije danas portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, preneo je AP.

Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu potreba zemlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu