Širenje ebole na istoku Konga nepredvidivo

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da je širenje ebole na istoku Konga veoma nepredvidivo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

23:00

Širenje ebole na istoku Konga nepredvidivo
Foto: EPA-EFE/MELANIE ATUREEBE

On je to izjavio na konferenciji za novinare u Kampali dodajući da prihvata odluku komiteta SZO da ebolu još ne treba proglasiti globalnom krizom, iako širenje te bolesti u Kongu izaziva zabrinutost, prenosi AP.

"Obećavam da ćemo nastaviti da tražimo svetsku i regionalnu podršku za kontrolu ove epidemije što pre je moguće", rekao je on.

Inače u istočnom Kongu, zdravstveni zvaničnici su počeli da nude vakcinaciju svim stanovnicima u Mabalako-u, gde se smatra da je najveće žarište ebole.

Od avgusta prošle godine 1.400 osoba je umrlo od ebole, a prošle nedelje zabeležena su dva smrtna slučaja u susednoj Ugandi.

Ministar zdravlja Kenije koja se graniči sa Ugandom, rekao je da su preduzete sve potrebne mere kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Dve žrtve u Ugandi su se najverovatnije zarazile na jednoj sahrani u Kongu, na kojoj je bilo prisutno desetine ljudi.

Za sada, u Keniji nema slučajeva ebole, iako se sumnjalo na jednu ženu koja je imala simptome slične eboli, nema smrtonosnu hemoralgičnu groznicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: