Ističe ultimatum EU: Iran prelazi kritičnu tačku za 10 dana; Odmah reagovao Izrael

Teheran -- Iran će već 27. juna preći limit u proizvodnji uranijuma, koji je toj zemlji postavljen na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Bruno Vincent/Staff/Getty images
Bruno Vincent/Staff/Getty images

Taj sporazum, inače poznat po međunarodnoj skraćenici JCPO, na „klimavim je nogama“ od kako je američki predsednik Donald Tramp objavio da povlači Ameriku iz tog sporazuma.

Prema rečima portparola iranske Agencije za atomsku energiju Behrouza Kamalvandija, proizvodnja uranijuma već je povećana u centru za nuklearna istraživanja u Natancu, u centralnoj provinciji Isfahan.

To znači da će Iran proizvesti više uranijuma nego što mu je dozvoljeno sporazumom iz 2015, odnosno preći će magičnu cifru od 300 kilograma do 2031, prenosi Raša tudej.

Podseća se i da je zvanični Teheran zapretio liderima EU da imaju rok od 60 dana da redefinišu svoju ulogu u sporazumu iz 2015, koji je, mnogi ocenjuju, postao “ništavan” onog momenta kada je Tramp povukao SAD iz njega.

Iranski predsednik je tada ocenio da je ultimatum zapravo pokušaj spasa sporazuma, jer se od zemalja EU tražilo da zauzmu čvršći stav po pitanju svojih obaveze kako bi se zaštitili naftni i bankarski sektori Irana od američkih sankcija.

Reagovao Netanijahu: Odmah nove sankcije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas svetske sile da brzo pojačaju sankcije protiv Irana, ukoliko on ostvari plan o prekoračenju proizvodnje obogaćenog uranijuma.

"Ako Iran ispuni svoje pretnje, međunarodna zajednica će odmah morati da primeni unapred definisan mehanizam sankcija", izjavio je Netanijahu izraelskim medijima u govoru posle najave Teherana, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu