"Holanđani će nastaviti da stavljaju veto na pitanje proširenja EU"

Profesorka Hariman instituta na Kolumbija univerzitetu Tanja Domi ocenila da inicijativa 13 zemalja članica EU neće nužno ubrzati proces integracije Z. Balkana.

Izvor: RTCG
Podeli
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Ona je dodala da će Holandija sa druge strane imati tvrd stav o proširenju kada su u pitanju zemlje kandidati.

“Mislim da je to bio više pokušaj da se povuče očigledna indikacija da je Francuska bacila 'hladnu vodu' na celu ideju proširenja upravo u odnosu na Severnu Makedoniju i Albaniju. Složila bih se sa ocenom češkog premijera Andreja Babiša koji je rekao da ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bio 'dobar izgled' EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio da Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće”, kazala je Domi za "Pobjedu".

Zemlje članica EU, njih 13, zatražile su prošle nedelje ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, a pre svega otvaranje predpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Taj zahtev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka.

Sa druge strane, Holandija, jedna od ključnih članica EU, odbila je da prihvati otvaranje pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je holandski parlament prihvatio počinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom.

Na pitanje da li će uprkos naporima zemalja regiona, ključni igrači u EU i dalje voditi glavnu reč, Domi kaže da će EU morati da bude realnija.

“Mislim da će institucije EU nastaviti da obavljaju svoj posao, kao i što će i balkanske zemlje kandidati. Međutim, EU treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu: Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva su angažovane u mekim i čvrstim snagama, a EU nije 'the only game in the town'. Mislim da vakuum oslabljenog Ujedinjenog Kraljevstva zbog glasanja o Bregzitu i kontinuiranog povlačenja SAD negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratija. Štaviše, njima dominiraju neliberalne vlade”, ocenila je ona.

Upitana da li će Holanđani imati tvrd stav prema proširenju i kada je u pitanju Crna Gora i druge zemlje kandidati, Domi veruje da će Holanđani nastaviti da stavljaju svoj veto na pitanje proširenja EU.

“Ipak imajući u vidu nedavnu istoriju na Balkanu, u Bosni i Hercegovini u Srebrenici, oni bi trebalo da se povuku i da podrže proširenje i angažuju se kako bi se unapredila demokratija na Balkanu”, zaključila je Domi, prenosi RTCG.

strana 1 od 18 idi na stranu