Završena multinacionalna vojna vežba kod Bujanovca

Multinacionalna vojna vežba "Platinasti vuk 19", u kojoj je učestvovalo više od 500 vojnika iz ukupno deset zemalja, završena u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

15:16

Završena multinacionalna vojna vežba kod Bujanovca
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND

Vežba je trajala od 3. juna, a osim oko 250 pripadnika Vojske Srbije učestvovali su i vojnici iz SAD, Bugarske, BiH, Italije, Madjarske, Slovenije, Severne Makedonije, Rumunije i Velike Britanije.

Današnjem Danu visokih zvanica na završetku vežbe prisustvovali su i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i ambasador SAD Kajl Skot.

Američki ambasador je rekao da danas četvrti put učestvuje na vežbi "Platinasti vuk", na kojoj svake godine učestvuju i pripadnici opružanih snaga njegove zemlje, i da je svake godine vežba sve bolja i bolja.

Skot je naveo da su SAD najveći partner Vojsci Srbije i da je do sada održano više od 150 zajedničkih angažmana, od kojih nisu svi vojne vežbe, već je bilo i donacija medicinskih i drugih sredstava.

On je dodao da je njegova zemlja do sada u bazu "Jug" uložila kroz donacije oko 22 miliona dolara da bi ta baza bila osposobljena za obuku pripadnika VS sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja, sa kojima zajedno učestvuju u mirovnim misijama širom sveta.

U organizaciji 4. brigade Kopnene vojske Srbije u prethodne dve nedelje sprovedena je obuka pripadnika oružanih snaga Srbije i partnerskih zemalja u taktici i procedurama u multinacionalnim operaciijama. Taktička vežba održana je na temu "Operacija očuvanja mira".

Iz SAD su, osim pripadnika Nacionalne garde Ohaja, prvi put učestvovali i pripadnici Nacionalne garde Alabame, a prvi put je na toj vežbi učestvovala i Vojska Italije.

Svi učesnici vežbe iz Vojske Srbije su odredjeni za učešće u medjunarodnim mirovnim operacijama.

Baza Jug nalazi se na šest kilometara od Bujanovca, odnosno jedan kilometar od autoputa na Koridoru 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: