Povratak "specijalaca" u balkansku igru

Imenovanjem novog ruskog ambasadora u Srbiji u epicentar vraća još jedan međunardoni akter koji j bio uključen u rešavanje kosovskog pitanja, piše "Politika"

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2019.

07:49

Povratak
FOTO: B92.net

Izbor Aleksandra Bocana-Harčenka pokazao je da će Beograd u narednom periodu biti naročito važno stecište diplomatskih aktivnosti, ističe list.

Reč je o iskusnom diplomati koji je dugo radio u ovom regionu i već su mu dobro poznati svi naši odnosi i problemi.

Bocan-Harčeno dolazi s mesta direktora Četvrtog evropskog odeljenja ruskog Ministarstva inostranih poslova. To znači da ima posebno dobar uvid u situaciju u jugoistočnoj Evropi, dakle i šire od okvira koji zauzimaju države bivše SFRJ, uz koje ovo odeljenje "pokriva" i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku.

Dolaskom Bocan-Harčenka u Beograd kao da se ponovo okuplja stara internacionalna "ekipa" diplomata koje je pre destak godina bila uključena u rešavanje kosovskog pitanja, primećuje list.

Bocan-Harčenko bio je ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a potom i član posredničke "trojke", u kojoj je još Volfgang Išinger zastupao EU, a SAD Frenk Vizner, a za koje list navodi da su se u poslednje vreme ponovo zainteresovali za situaciju u vezi sa KiM.

Na prve informacije, koje su se pojavile još prošle godine, da će Aleksandra Čepurina zameniti Bocan-Harčenko, predsednik Srbije Aleksandar Vičić je rekao da je on "istaknut, oštar, snažan diplomata, jedan od ruskih specijalaca", kao i da je "sasvim jasna" poruka koju nosi njegovo imenovanje, podseća list.

Srpska javnost se upoznala sa Bocan-Harčenkom dok je radio kao specijalni izaslanik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan od 2004. do 2008. godine.

Inače, on je nakon završenog Moskovskog fakulteta za međunarodne odnose, bio na čelu odseka za zemlje bivše SFRJ u ruskom MIP-u i jedan od članova ruske delegacije na mirovnim pregovorima u Dejtonu i na mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.

Od 1997. do 2002. godine radio je kao savetnik poslanik u ruskoj ambasadi u Hrvatskoj, odakle je otišao na mesto zamenika direktora Trećeg evrospkog odeljenja MIP Rusije, da bi 2008. godine bio imenovan za zaenika direktora Ccetvrtog evropskog odeljenja.

Do 2014. godine radio je kao ambasador Rusije u BiH, a te godine je imenovan za direktora Četvrtog evropskog odeljenja.

Tečno govori engleski i srpski jezik, a tokom karijere dobio je tri priznanja od ruskog predsednika Vladimira Putina - medalju ordena za zasluge za otadžbinu drugog stepena, Orden prijateljstva i Orden časti koji je dobio ukazom u januaru 2018. godine za doprinos u realizaciji spoljnopolitičkog kursa Ruske federacije.

Orden zastave Republike Srpske dobio je 2013. godine od tadašnjeg predsednika Milorada Dodika.

Ruski predsednik imenovao je 10. juna Bocana-Harčenka za novog ambasadora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: