Vlada u Tripoliju želi da kroz izbore okonča rat s Haftarom?

Predsednik libijske vlade sa sedištem u Tripoliju koju priznaju UN, Fajez al-Saraj predložio je održavanje opštih izbora kako bi se okončao rat u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/PixelsAway
Foto: Depositphotos/PixelsAway

Sa druge strane, snage komandanta rivalske vojske Kalife Haftara nastavljaju dvomesečnu bitku za kontrolu nad prestonicom Tripolijem u kojoj je dosad poginulo oko 650 ljudi.

Al-Saraj je na konferenciji za novinare rekao da predlaže "libijski forum" sa ciljem da se pronađe mirno rešenje za sukob. Razgovori bi, kaže, trebalo da rezultiraju dogovorom o planu da se do kraja godine održe parlamentarni i predsednički izbori.

Kako je dodao, u razgovorima treba da učestvuju svi Libijci koji žele mirno i demokratsko rešenje, prenosi AP.

"Neće biti mesta za one koji žele tiraniju i diktaturu", rekao je on i pozvao Ujedinjene nacije da podrže forum i nadgledaju izbore.

On nije naveo da li će Haftar ili njegovi predstavnici učestvovati u razgovorima. Dve strane razgovarale su poslednji put u februaru u Emiratima.

Al-Saraj je takođe zatražio međunarodnu istragu o navodnim "ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti" tokom Haftarove ofanzive.

Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove građanski rat sa nasiljem kakvo se dogodilo posle pobune 2011. kada je svrgnut i ubijen tadašnji predsednik Moamer Gadafi, navodi AP.

Zapadni deo Libije kontroliše slaba vlada Al-Saraja, dok je istok i veći deo juga pod kontrolom Haftarove Libijske nacionalne armije koja vodi oružanu borbu i sa ostacima Islamske države na tom prostoru.

strana 1 od 462 idi na stranu