Iran najavljuje manje poštovanje atomskog sporazuma

Iran će sutra objaviti nove korake koji se odnose na smanjenje poštovanja nuklearnog sporazuma koji su SAD napustile prošle godine.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

16:25

Iran najavljuje manje poštovanje atomskog sporazuma
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

"Iranska organizacija za atomsku energiju sutra će u postrojenju za preradu teške vode Arak objaviti pripremne koreke koji su preduzeti da bi se dalje smanjile obaveze Teherana prema tom sporazumu", navela je ta agencija.

Takođe, kako se navodi, Organizacija za atomsku energiju će objaviti i korake radi povećanja zaliha obogaćenog uranijuma i proizvodnje teške vode u Araku, prenosi Rojters.

Iran je u maju prestao da se pridržava nekih obaveza iz sporazuma potpisanog sa međunarodnim silama 2015. godine, a nakon što su se SAD unilateralno povukle iz njega 2018. i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Tada je upozorio da će započeti obogaćivanje uranijuma na višem nivou ukoliko svetske sile u roku od 60 dana ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: