"Račak je bio najveća lažna vest s kraja 20. veka"

Beograd -- Francuski reporter Tramble rekao je da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Žan-Luj Tramble, koji je objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u najnovijem broju "Figaro magazina", bio je jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.

"Volim Srbe i imam mnogo poštovanja prema vama, tim pre što Francuzi nisu baš uvek bili na visini u tom pogledu", rekao je Tramble za Novosti.

Kako je rekao, njega i pomoćnika direktora "Figaro magazina" Žan-Kristofa Bijisona pogodila je nepravda koja je Srbe zadesila.

Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere.

Pokušavamo, navodi on, da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da, koliko možemo, utvrdimo istinu.

"Srbi su bili i ostali veoma hrabri, ne samo u tom periodu, već i ranije u istoriji, u Prvom i Drugom svetskom ratu, na primer", rekao je Tramble i dodao da Srbi istrajavaju u otporu i ostaju na KiM i pored tretmana koji trpe.

Tramble kaže da je "bivša OVK i vlast koja je iz nje proistekla daleko od modela dobre vladavine.

Kaže i da uvek ima stvari koje nisu unete u novinski tekst, jer nema mesta za sve.

"Najčudnije je kada uđete na Kosovo, a na ekranu mobilnog telefona vam se pojavi poruka ''dobro došli u Monako'', odakle je jedan od operatera. A vi pogledate oko sebe i shvatite da se situacija u Monaku i na Kosovu razlikuje kao nebo i zemlja", zaključio je Tramble.

strana 1 od 114 idi na stranu