Palestinci pozivaju na masovne proteste protiv američke konferencije u Bahreinu

Palestinci pozivaju na masovne proteste protiv konferencije u glavnom gradu Bahreina, Manami, zakazane za kraj ovog meseca

Izvor: Beta/AP

Subota, 15.06.2019.

23:50

Palestinci pozivaju na masovne proteste protiv američke konferencije u Bahreinu
Foto: Depositphotos/Ruletkka

Tada će SAD predstaviti ekonomski deo dugo očekivanog plana za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Partija Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekla je da su frakcije u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) pozvale na opšti štrajk 25. juna, kada počinje taj skup.

Protesti na palestinskim teritorijama su planirani za dan pre štrajka.

Palestinci su apelovali na arapske zemlje da bojkotuju konferenciju, ocenivši da plan ignoriše rešenje višedecenijskog sukoba po modelu dve države i lišava ih budućeg glavnog grada u istočnom Jerusalimu.

Bela kuća je u utorak najavila da će na konferenciji učestvovati Jordan, Egipat i Maroko, ali je Jordan rekao da to još nije odlučeno.

Učešće na skupu su ranije potvrdili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

Očekuje se da će Vašington na toj konferenciji predstaviti ekonomske podsticaje koji će se primeniti ako se prihvati širi, politički mirovni plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: