Zelenski u neposrednoj blizini linije fronta

Novi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prvi put posetio strateški važnu luku Mariupolj, na Azovskom moru.

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

20:45

Zelenski u neposrednoj blizini linije fronta
Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Luka se nalazi samo dvadesetak kilometara od linije fronta između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Mariupolj, poslednji veliki grad na istoku zemlje koji je pod kontrolom vlade u Kijevu, danas je obeležio petu godišnjicu oslobodjenja od pobunjenika.

"Sada treba ponovo treba da posvetimo maksimalnu pažnju Donbasu. To je naša zemlja, naša teritorija, i želimo da ljudi koji žive na drugoj strani, na privremeno okupiranim teritorijama, vide da Ukrajina ovde cveta", rekao je Zelenski prilikom dolaska u luku.

On je ponovio da je njegov primarni cilj okončanje sukoba na istoku zemlje i uspostavljanje vlasti Kijeva na celoj teritoriji Ukrajine.

"To je naš narod, svi smo Ukrajinci", naveo je Zelenski.

Novoizabrani predsendik je u Mariupolju posmatrao manevre ukrajinske mornarice, u kojima su učestvovali i graničari, Nacionalna garda i ronioci-demineri.

Ranije danas je u gradu održana i vojna parada u čast godišnjice isterivanja pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: