U Notr Damu održana prva misa posle požara

U pariskoj katedrali Notr Dam danas je održana prva misu posle požara 15. aprila

Izvor: B92

Subota, 15.06.2019.

20:05

U Notr Damu održana prva misa posle požara
Foto: EPA-EFE/KARINE PERRET

Dva meseca nakon požara, pariski nadbiskup Mišel Opeti je održao službu ispred malog broja vernika samo u kapeli iza hora, jer je potvrdjeno da je to mesto bezbedno.

Ministar kulture Frank Riste je ranije ove nedelje rekao da je gotička katedrala i dalje u "krhkom" stanju, i da se neki delovi i dalje mogu srušiti.

Iz razloga bezbednosti je u katedralu pušteno samo oko 30 ljudi, uglavnom sveštenika i zaposlenih u crkvi, a nadbiskup i drugi su imali građevinske šlemove. Na misu su pozvani i neki od radnika koji rade na obnovi katedrale.

Ostali vernici su misu mogli da prate na katoličkoj televiziji koja ju je uživo prenosila.

Godišnjom misom posvećenja se obeležava posvećenje katedrale kao verskog hrama.

Još se ne zna kada će Notr Dam biti otvoren za javnost.

Francuski predsednik Emanuel Makron je postavio rok od pet godina za obnovu katedrale, što mnogi eksperti smatraju nerealno kratkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: