Poslanik opozicije: HDZ eutanizira institucije koje nose borbu s korupcijom

Poslanik opozicione SDP Željko Jovanović ocenio je da je na delu "HDZ-izacija" institucija koje su nosioci borbe s kriminalnom i korupcijom u Hrvatskoj

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Kada ne uspe da ih "HDZ-izuje", HDZ želi da "eutanizira" te institucije, kao što je slučaj s Povereništvom za sprečavanje sukoba interesa, smatra on, prenosi agencija Hina.

"HDZ otvoreno pokušava da preuzme te institucije, na primer Državni inspektorat i Mikulić ili Visoki kazneni sud i Turudić ili predsednikov savetnik i kum predsednika Ustavnog suda i Ustavni sud", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Ako to ne uspevaju otvoreno, onda potiho žele da "eutaniziraju" nezavisna tela za borbu protiv korupcije, a najbolji primer za to je najnoviji slučaj s Povereništvom za sprečavanje sukoba interesa.

Podsetio je da je nedavno usvojen Akcioni plan za suzbijanje korupcije od 2019. do 2020. godine kojem je temelj prevencija, a njeni nosioci su Povereništvo za sprečavanje sukoba interesa, javna pravobraniteljka i poverenik za informisanje, no "na papiru piše jedno, a u stvarnosti se čini sve da se onemogući nesmetani rad nosilaca te prevencije".

SDP stoga traži da se hitno zaustavi "HDZ-izacija" nezavisnih tela i nosilaca borbe protiv korupcije, da se predlog Zakona o sukobu interesa hitno pošalje u saborsku proceduru i da se donese zakon koji će jamčiti nezavisnost rada Povereništva za sprečavanje sukoba interesa.

Traže da se osiguraju sredstva za nesmetani rad pravobraniteljke i zaštitu "zviždača", da počne sprovođenje Zakona o "zviždačima", da se u saborsku proceduru uputi Zakon o elektronskim medijima i da se izabere saborski Odbor za etiku u visokom obrazovanju i nauci.

Ako toga ne bude, SDP će na početku jesenjeg zasedanja Sabora podneti svoj paket antikorupcionih zakona.

strana 1 od 148 idi na stranu