Lideri manjina: Građani Srbije treba da dolaze u Hrvatsku

Unapređenje srpsko-hrvatskih odnosa važno je za razumevanje i saradnju dva naroda, ocena je Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Ilustracija: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Oni su to zaključili na sastanku u Subotici, čiji je povod bio fudbalska utakmica reprezentacija manjina iz Srbije i Hrvatske.

Građani Srbije treba da dolaze u Hrvatsku na odmor ili na posao, bez obzira na pojedinačne incidente, saglasni su lideri srpske i hrvatske manjinske zajednice obe zemlje, prenela je RTS.

"Hrvatska javnost, uključujući i državne institucije, osvestile su potrebu, ne samo osude, nego i efektivnog delovanja da se takvi incidenti stave pod kontrolu. Mi tu napast moramo pobediti", rekao je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i Pupovac su, posle razgovora u Subotici, podvukli da srpska i hrvatska manjina mogu da budu most i mogu da doprinesu boljim odnosima dve države.

Pupovac je istakao da je jedan od ciljeva sastanka da se pokaže na primeru kontinuirane i uspešne saradnje kako se može popravljati komunikacija i obnavljati i graditi poverenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ima prostora za to i ima potrebe za to. Cilj nam je isti - da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji žive što bolje, ali takođe i obnova poverenja između dva naroda, koji su na različite načine povezani i upućeni jedni na druge", rekao je Pupovac.

On je posebno istakao potrebu intenziviranja prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

"Ova saradnja je minimalno iskorišćena. Mislimo da bi i Hrvatska i Srbija trebalo da podrže ove naše napore u tome", naveo je Pupovac.

Kada je reč o evropskim integracijama, Pupovac smatra da su one zajednički interes i Hrvata koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Hrvatskoj.

"Naša iskustva u međusobnoj saradnji naših manjinskih zajednica možemo prezentirati vladama Srbije i Hrvatske, a nije nerealno očekivati takvu podršku", zaključio je Pupovac.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini takođe je podsetio da komunikacija i saradnja srpske i hrvatske manjinske zajednice imaju višegodišnju tradiciju.

"Uprkos relativno dugom i velikom zastoju u odnosima dve države, mi kao predstavnici dve manjinske zajednice uspeli smo da na najvišem nivou nastavimo razgovore o međusobnoj do sada veoma uspešnoj saradnji", rekao je Žigmanov.

Kako kaže, ona mora biti nastavljena, institucionalno uokvirena i sadržajno obogaćena u postojećim oblastima, ali i kroz prekogranične programe.

Tokom današnjih razgovora dogovorena je saradnja i konkretni projekti i programi u oblasti obrazovanja, kulture i sporta i da susreti predstavnika srpske i hrvatske manjine moraju biti u budućnosti češći, navodi RSE.

strana 1 od 148 idi na stranu