Palmer: Razgovore o statusu KiM ne vezivati za dešavanja u BiH

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, izjavio je da se razgovori o statusu KiM ne mogu vezati za dešavanja u BiH, prenosi Fena.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2019.

19:00

Palmer: Razgovore o statusu KiM ne vezivati za dešavanja u BiH
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"Osim što bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine značajno poboljšala odnose i bezbednost na celom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evropski put i za Srbiju i za Kosovo", rekao je Palmer i dodao da je to jako dobro za BiH.

Američki funkcioner je, u razgovoru za novinsku agencije BiH, izrazio nadu da će stranački lideri uspeti da dođu do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se zemlja kretala ka EU, odnosno ka evroatlanskoj budućnosti.

Palmer je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i dodao da će morati da dođe do reformi u zemlji da bi BiH, kako je kazao, bila funkcionalnija i ispunila standarde za članstvo u EU.

Američki diplomata potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću, navodeći da SAD nisu videle nikakve promene u njihovom ponašanju, što bi ih, kako je rekao, kvalifikovalo da budu uklonjeni s američke "crne liste".

"Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili", naveo je Palmer.

Palmer je naglasio da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO i BiH i da veruje da Rusija želi da blokira evropski i evroatlanski put BiH.

Crnadak i Palmer razgovarali o procesu formiranja vlasti

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Banjaluci sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, procesu formiranja vlasti i saradnji BiH s NATO-om.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo posetom Palmera Banjaluci i institucijama RS.

Naglasio je da je za demokratizaciju i nastavak reformi u Republici Srpskoj i BiH ključna izmena izbornog zakonodavstva, prenela je Fena.

Šef BiH diplomatije je naglasio i da je izmena neophodna kako bi bili sprovedeni fer i pošteni izbori, te onemogućeno zastrašivanje i ucene građana, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: