Poruke crnogorskim vlastima sa Trojčindanskog sabora VIDEO

U Podgorici je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, održan Trojčindanski sabor, javlja RTCG.

Izvor: Tanjug, RTCG

Subota, 15.06.2019.

11:22

Poruke crnogorskim vlastima sa Trojčindanskog sabora VIDEO
Foto: depositphotos/mehaniq

Mitropolit Amfilohije je pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne zakone koji, kako je rekao, stvaraju razdore i mržnju.

Istaknuto je da se od Vlade Crne Gore zahteva da povuče predlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je da su zlo, greh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svetu.

"Postoje dve vrste sabora ovde na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", rekao je Amfilohije.

On je pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne da stvaraju razdore i mržnju.

"Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i da na tome grade budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije.

Javnosti se obratio vladika Joanikije koji je saopštio da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti akt koji je uperen protiv Mitropolije crnogorsko primorske.

"Predlog zakona pripremljen je jednostrano isključivo od predstavnika Vlade, nije mu prethofio istinski dijalog sa predstavnicima naše crkve. Do danas nije poznato ko su članovi radne grupe za izradu zakona, i postoji li ona uopšte", pita on.

"Zahtevamo od Vlade Crne Gore da povuče predlog zakona i da pripremi novi, ukoliko Vlada to što skorije ne učini mi ćemo još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava", saopštio je Joanikije.

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, čivote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

“Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli”, poručio je episkop Joanikije završavajući sa tri puta ponovljenim "amin”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: