Vučić čestitao rođendan Siju Đinpingu, evo šta mu je poklonio FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan predsedniku Kine Siju Đinpingu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Vučić je Siju poželeo najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.

"Dozvolite mi da još jednom izrazim veliko poštovanje za Vaš požrtvovan rad, sa uverenjem da će Kina, uz mudrost i odvažnost, svojstvene Vašem liderstvu, nastaviti da dostiže impresivne ciljeve i niže nove uspehe u svim oblastima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u ovoj godini kada Narodna Republika Kina obeležava sedamdesetogodišnjicu osnivanja", naveo je Vučić u čestitki.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe zahvalio predsedniku Siju za srdačno gostoprimstvo koje mu je ukazao tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, a posebno za čast da bude među trojicom lidera koji su imali završnu reč na tom eminentnom skupu.

"Vaša inicijativa Pojas i put će, kroz povezivanje Kine sa zemljama na novom Putu svile, kao i njihovo međusobno povezivanje, učiniti da svet bude bogatiji i zato Vam zahvaljujem na tome što je Srbija deo tog najvećeg razvojnog projekta u savremenom svetu. Srbija će, verujući u ideale ravnopravnosti i solidarnosti, uvek biti podrška nastojanju Kine da, uz poštovanje međunarodnog prava i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, društveno i ekonomsko uređenje, istorijsko nasleđe ili stepen razvoja, gradi pravedniji svetski poredak. Zahvaljujući tome, kao i svesrdnom zalaganju za mir i stabilnost, uživate veliko poštovanje, ne samo u Kini, već i daleko van njenih granica, gde god se poštuju istinsko slobodarstvo i nezavisnost", istakao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što je predsednik Srbije dok je, bez obzira na geografsku udaljenost, s Kinom čvrsto vezuju sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, zasnovani na međusobnom uvažavanju i razumevanju.

"Vama, našem dragom prijatelju, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak bilateralne saradnje u svim oblastima, a posebno za intenzivan politički dijalog i plodonosnu ekonomsku saradnju. Uz trajnu zahvalnost za iskrenu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i doslednom stavu o pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa, želim da potvrdim, ekselencijo, nepromenjivu poziciju Srbije u podršci politici jedne Kine", naglasio je predsednik Srbije.

"Uz veliku radost što ću imati čast da Vam ponovo poželim dobrodošlicu u Srbiji, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Vučić je Siju poklonio srebrno filigransko naliv pero i mastionicu.

Srpsko zlatarstvo je do XIII veka bilo pod znatnim uticajem Zapada, da bi od kraja XIII veka preovladao uticaj Vizantije, pa tako u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama. Umetnička izrada nakita od filigrana svoj zenit doživljava u doba kralja Milutina (1282-1321).

Posle pada Srbije pod vlast Turaka srpski zlatari su nastavili sa radom. Zbog oslabljene ekonomske moći, koriste srebro i bakar, a da bi njihovi predmeti izgledali raskošnije, ukrašavaju ih filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima. U današnje vreme, za izradu ukrasnog predmeta ili nakita tehnikom filigrana koriste se najčešće srebrna i zlatna, a ređe bakarna žica. Filigranstvo, pre svega, traži strpljenje, neizmerno strpljenje.

Za tehniku filigrana nisu postojali modeli i predlošci, tako da je filigran davao majstorima, koji su se njime bavili, najviše mogućnosti za ispoljavanje svoje kreativnosti i osobenosti. Majstori su se ipak ugledali jedni na druge i u izboru materijala i u načinu izrade, tako da su vremenom postali prepoznatljivi – ruski filigran, grčki...

Predstavnik srpskog filigrana, uveliko prepoznatljiv u svetu, svakako je Goran Ristović-Pokimica. U svom dizajnu, on koristi prirodne forme – cvetove, spirale, pupoljke, latice, krugove, lišće, voće... oslanjajući svoju kretivnu genijalnost na starovremensku, klasičnu i tradicionalnu estetiku i simbolizam.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

strana 1 od 143 idi na stranu