Mediji: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Beta

Petak, 14.06.2019.

22:20

Mediji: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tom pitanju će se vratiti najverovatnije na jesen, objavio je večeras RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom i onih koje su podržale preporuku Evropske komisije da pristupni pregovori budu otvoreni u junu.

U nacrtu odluke o kojoj i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici članica EU, navodi se da će se EU "vratiti tom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine".

Konačna formulacija biće poznata možda tek 18. juna na sastanku Saveta EU, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana i o tome usvojiti zaključke.

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, medju kojima su Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni u julu.

Skeptične zemlje kao što su Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine, navodi RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: