Trampova nagrada za Poljsku: Izvolite, 1.000 dodatnih vojnika

Američki predsednik Donald Tramp "nagradio" je Poljsku odlukom o slanju dodatnih 1.000 američkih vojnika u tu zemlju, istočnoevropsku članicu NATO.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

10:58

Trampova nagrada za Poljsku: Izvolite, 1.000 dodatnih vojnika
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, File

Poljska je tu nagradu "zaslužila" jer je podržala Trampove zahteve o povećanju ulaganja u odbranu, ocene su zapadnih medija koje danas prenosi Radio slobodna Evropa.

Tramp ipak nije pristao da uspostavi stalno američko vojno prisustvo koje je Varšava tražila zbog straha od mogućeg povećanja ruskih teritorijalnih ambicija. Uprkos razvijanju bezbednosnog i ekonomskog partnerstva SAD i Poljske, predsednici dve države imaju različita mišljenja o namerama Rusije, piše agencija Asošijejted pres.

"Rusija ponovo pokazuje svoje veoma ružno i neprijatno imperijalističko lice", rekao je poljski predsednik Andžej Duda na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Dok Poljska ima istoriju sukoba s Moskvom, ističe agencija, Tramp "ima istoriju popuštanja Rusiji", pa se čini je pokušao da umanji zabrinutost Dude.

"Nadam se da će Poljska imati odlične odnose s Rusijom. Nadam se da ćemo i mi imati odlične odnose s Rusijom, i usput, s Kinom i mnogim drugim zemljama", rekao je Tramp.

Poljski lider se nadao da će u njegovoj zemlji biti napravljena stalna američka bazu za koju se govorilo da bi se mogla zvati "Fort Tramp", ali sporazum objavljen u sredu podrazumeva samo dodatnih 1.000 vojnika i eskadrile dronova za obaveštajne svrhe, navodi AP i podseća da se oko 4.500 američkih trupa rotira u Poljskoj.

Povećanje američkih snaga u regionu takodje odražava američku novu strategiju nacionalne odbrane kojom se kao najviši prioritet navodi konkurencija s Kinom i Rusijom, ukazuje AP.

Rotacija američkih trupa u Poljskoj je deo programa koji je uspostavila Obamina administracija da pojača saveznike u Evropi na istočnom krilu posle ruske aneksije Krimskog poluostrva 2014, objašnjava Vašington post i dodaje da se snage iz drugih članica NATO rotiraju u tri baltičke države, dok se američke snage rotiraju u Poljskoj.

SAD i Rusija su 1997. postigle politički sporazum Osnivački akt o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti prema kojem će u predvidivoj budućnost NATO preduzeti korake da osigura da se trupe mogu pojačati u članicama u sukobu i izbegne trajno stacioniranje dodatnih borbenih trupa u tim zemljama. ;

Viši zvaničnik administracije je rekao da sporazum s Poljskom poštuje Osnivački akt, dodajući da je to više politički sporazum nego ugovor, navodi Vašington post.

Trampova administracija se poslednjih meseci uglavnom fokusirala na stratešku pretnju Kine, ali je američki predsednik signalizirao da drži barem jedno oko na Rusiji, jedinoj preostaloj zemlji za koju Pentagon veruje da bi mogla biti egzistencijalna pretnja po SAD, piše Forin polisi.

Pojedini stručnjaci ocenjuju da je povećanje broja vojnika najmanje odgovor ;na rusku pretnju i da je više reč o nagradjivanju Poljske za njenu posvećenost bezbednosti i ispunjenju za Trampa ključne stavke kada je u pitanju NATO, ukazuje Forin polisi.

Poljska je jedna od osam članica NATO-a koje ispunjavaju obavezu da odvajaju dva odsto BDP-a na odbranu, navodi se u tekstu. ;

"Trampova najava o povećanju broja vojnika je jasna politička poruka drugim članicama NATO-a koje nisu uskladjene s administracijom, na primer Berlinu", rekao je Džefri Mankof, zamenik direktora programa Rusija i Evroazija u Centru za strateške i međunarodne studije.

On je rekao da će, pored signaliziranja političke podrške, s povećanim prisustvom SAD u Poljskoj doći i ekonomske investicije u tu zemlju. "U osnovi Tramp pokušava da nagradi Poljake, kazni Nemce, a Rusi su na neki način gotovo slučajni", rekao je on.

U najnovijem zagrljaju s evropskim ;nacionalističkim talasom, Tramp je u sredu stajao rame uz rame s poljskim predsednikom Dudom, odbacujući kritike o varšavskoj demokratiji, piše Njujork tajms.

List dodaje da je tokom Dudine posete organizovan spektakularan prelet aviona F-35 kakve Poljaci nameravaju da kupe. Prelet iznad Vašingtona bio je znak podrške Dudi, kojeg su neki evropski lideri izopštili zbog njegovih odluka koje se smatraju antidemokratskim.

Tramp je imao samo reči hvale za poljskog kolegu i njegovu vladu uprkos kritikama da je zloupotrebio ovlašćenja kako bi narušio rad demokratskih institucija i preuzeo kontrolu nad Vrhovnim sudom. "Nisam zabrinut", rekao je Tramp.

Scena s Dudom je podsećala na prošlomesečni sastanak Trampa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom čiji je autoritarni i trend kritikovan širom Evrope. Tramp je, podseća Njujork tajms, pohvalio Orbana, kao "visoko poštovanog" lidera koji je "obavio ogroman posao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: