BiH u blokadi: Zemlja tone u političku krizu

Propao je pokušaj održavanja vanredne sednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što se na njoj nije pojavio dovoljan broj srpskih zastupnika.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 14.06.2019.

20:35

BiH u blokadi: Zemlja tone u političku krizu
Foto: Depositphotos/Tatiana53

Time se vlast na državnom nivou našla u potpunoj blokadi osam meseci nakon izbora.

Na vanrednoj sednici državnog Zastupničkog doma trebalo je da bude rasprave o migrantskoj krizi i pravosuđu BiH, ali na kraju nije održana, jer je utvrđeno da ne postoji entitetska većina iz Republike Srpske za utvrđivanje dnevnog reda, čime zemlja tone još dublje u političku krizu i potpunu blokadu, javlja Hina, prenosi "Jutarnji list".

Srpski zastupnici na taj način protestuju zbog blokade uspostave Veća ministara koja je zaustavljena zbog institiranja bošnjačkih stranaka da nova vlast aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO-u, čemu se srpska strana protivi.

"Odvijanje današnje sednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad", rekla je u izjavi za medije predsednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH). Ocenila je kako se moraju ispuniti pretpostavke za rad toga parlamentarnog doma, a to je pre svega uspostava izvršne vlasti nakon izbora.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja nije održao nijednu sednicu. Mediji navode kako to ipak nije sprečilo parlamentarce da dobiju visoke plate i naknade za rad.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja nije održao nijednu sednicu. Mediji navode kako to ipak nije sprečilo parlamentarce da dobiju visoke plate i naknade za rad.

Bošnjačke stranke na čelu sa SDA Bakira Izetbegovića insistiraju na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u kao preduslovom za izbor novog Veća ministara BiH, čemu se protive srpske stranke koje predvodi SNSD Milorada Dodika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: