"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog, ko je išao protiv svetinja..."

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima gradi svoj međunarodni identitet.

Izvor: RTS

Petak, 14.06.2019.

09:00

Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

On je za RTS istakao da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu svađale i ratovale.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio na proglas kralja Nikole Petrovića "Živelo naše milo srpstvo".

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu Srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocenio kao neprimerenu. Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsednik zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

"Ovo može da izazove velike probleme", rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova, koji je rekao "Koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika" i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne "velikosrbi".

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas", rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Odluka Podgorice može izazvati teške posledice

Eillen_1981/Depositphotos.com
Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih a ne SANU.

"Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga", rekao je Dačić.

Ponavlja da se Vučić poneo časno sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC? Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: