Pogođeni tankeri norveški, u vezi s Japanom, na njima bili Rusi, a sve dok je Abe u Iranu

Novi detalji o dva naftna tankera pogođena u Omanskom zalivu, od kojih jedan i dalje gori. Na jednom je bilo 11 Rusa, članova posade. Kakve veze ima Japan?

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/ISNA
Foto: Tanjug/AP Photo/ISNA

Svetska vest broj jedan ovog dana je napad na dva tankera koji se dogodio u Omanskom zalivu rano jutros. Prema navodima Rojtersa, tankeri puni nafte gađani su torpedom, a jedan od njih i dalje gori.

Prema dosadašnjim podacima, pogođeni su tankeri kompanije "Frontlajn" i "Kokuka kurejdžes", koji je plovio pod zastavom Paname. Drugi mediji naveli su da je reč o tankerima norveških kompanija, dok iranski ministar spoljnih poslova navodi da su napadnuti tankeri povezani s Japanom.

Foto: Tanjug/IRIB News Agency via AP
Foto: Tanjug/IRIB News Agency via AP

Da stvar postane zanimljivija, napad se dogodio baš u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe, zbog čega je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocenio da samo reći „sumnjivo“ nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo.

Treba pomenuti i da ovaj, poslednji incident s tankerima koji prevoze naftu, dolazi mesec dana od prethodnog, kada su u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata napadnuta dva tankera Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD.

Iz Vašingtona je odmah prstom uprto u Iran te su tenzije između te dve zemlje dignute na najviši nivo. Sada je situacija postala zaista ozbiljna i dalji porast tenzija je sasvim izvestan, ocenio je na svom nalogu na Tviteru diplomata Karl Bilt.

Prema najnovijim informacijama, Iran je saopštio da je spreman da podigne nivo bezbednosti u svojim vodama, nakon ovog poslednjeg napada.

Sputnjik internešenel je preneo i da je s jednog od napadnutih tankera evakuisano 11 Rusa, koji su bili posada "Frontlajnovog" tankera. AFP, AP, Rojters i ostale svetske agencije prenele su da su ukupno evakuisane 44 osobe i da nema poginulih.

Međutim, kontradiktorni su izveštaji tome da je "Frontlajnov" tanker, u međuvremenu potonuo, nakon niza eksplozija na njemu.

Pročitajte još i:

- Odjeknule dve eksplozije; Iran: napad; Tankeri gore, poslato hitno upozorenje FOTO/VIDEO

- Šta se saznalo o napadu na tankere: Pogođeni torpedom

EU pozvala na izbegavanje pomorskih provokacija kod Irana

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas na izbegavanje "provokacija" u Zalivu kod Irana gde su se dva tankera zapalila, a moguće je da su bili mete napada.

"U tom regionu nisu potrebni novi uzroci destabilizacije i tenzija, i zbog toga Visoka predstavnica ponovo poziva na najveću uzdržanost i izbegavanje provokacija", izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič.

strana 1 od 462 idi na stranu