Šta se saznalo o napadu na tankere: Pogođeni torpedom

Još uvek nema zvaničnih podataka o napadnutim tankerima u omanskom zalivu. Rojters: Tankeri napadnuti torpedom, nakon čega su se zapalili.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Podsetimo, svi svetski mediji preneli su jutros kao najvažniju vest da s eu vodama UAE ponovo dogodio napad na tankere, svega mesec dana nakon prethodnog incidenta kada su napadnuti tankeri Saudijske Arabije koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran da stoji iza tog napada, dok se Saudijska Arabija zadržala na oceni da je reč o napadu stranog faktora.

Najnoviji napad na tankere dogodio se jutros. U prvi mah nije se znalo ni čiji su tankeri, niti odakle su krenuli. jedino je bilopoznato da su prenosili naftu. Britanska kraljevska mornarica izvestila je o "nespecifičnom" incidentu u omanskom zalivu, a američka Peta flota saopštila je da je primila hitne po zive u pomoć.

Šta se u međuvremenu saznalo? Kao navodi Rojters, pozivajući se na četiri izvora, napadnuta su dva tankera. jedan koji pripada "Front lajn" kompaniji i koji je naftu ukrcao u Abu Dabiju. Drugi napadnuti tanker "Kokuka Kurejdžes" plovi pod zastavom Paname.

Rojtersovi izvori navode i da su oba tankera pogođena torpedima i da je nakon toga usledila serija eksplozija. Posada oba tankera u međuvremenu je evakuisana i, prema prvim informacijama, jedan mornar je zadobio lakše povrede. Navodno su evakusane 44 osoba.

strana 1 od 462 idi na stranu