"Čitaku se smejala, sa njom i Englezi. Kad neko tebe kamenom, ti njega cvetom, ali sa saksijom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će uvek reagovati kada neko izgovara laži pred međunarodnom zajednicom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Pročitajte još:

Žestok okršaj posle sednice Saveta bezbednosti o Kosovu VIDEO

Kao primer, naveo je kao što je to uradila diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonizaciji.

Kako je rekao, mnogi mu zameraju način na koji je reagovao na njeno izlaganje, da se nije poneo diplomatski, a Dačić na to odgovara da se "sa diplomatama postupa diplomatski".

"Ako neko izgovara laži... ja nisam od onih koji će da okrene drugi obraz. Kada neko tebe kamenom, a ti njega cvetom... Ne, može cvetom, ali sa saksijom", rekao je Dačić za TV Pink.

Spreman je, kako kaže, da ukoliko je uradio nešto loše, snosi posledice. Dodaje da u Njujork na sednicu SB UN nije otišao da se provodi, već da brani interese Srbije.

"Neću da dozvolim da se smatra da evropski i svetski Srbin treba da podrazumeva da budeš anti-Srbin. Ne smemo da dozvolimo da to bude glavni moto političke i društvene scene", naglasio je Dačić.

Dodaje da stalne članice Saveta bezbednosti UN nisu najbolje upoznate sa situacijom, te da posle takvog izlaganja Vljore Čitaku mogu da pomisle da su Srbi kolonizatori, da su došli ko zna odakle i na prostoru KiM zatekli Albance, maltretirali ih i kolonizovali, te da su se oni sada oslobodili.

"Rekao sam, pokažite mi neki spomenik albanski iz 12, 13, 14. veka, kao što su srpski spomenici i manastiri", naglasio je Dačić.

Priština, kako kaže, pred međunarodnom zajednicom stalno potencira da se dogodio genocid nad albanskim stanovništvom i dodaje da bi u tom slučaju nakon sukoba trebalo da bude manje Albanaca, a da je slika drugačija, jer na prostoru KiM ima mnogo manje Srba.

"Dok sam govorio u SB UN da je na KiM bilo više od 400 naseljenih mesta gde su živeli Srbi i da Srba više nema u 311 mesta, Vljora Čitaku se na to smejala, a zajedno sa njom i Englezi. Kada govorim o etničkom čišćenju i zločinima nad Srbima, oni se smeju", zaključio je Dačić.

"Ne možemo da nastavimo dijalog dok su takse na snazi"

Cilj najavljenog samita u Parizu je da se otklone prepreke za dijalog između Beograda i Prištine i on će biti održan ako ima šanse da se dođe do pozitivnog ishoda, a do toga može doći samo ako Priština ukine takse, izjavio je Dačić.

"Neizvesno je da li će ga biti, jer sastanak formalno nije sazvan, a biće ga ako ima nade da se dođe do pozitivnog ishoda, a mi s druge strane imamo čvrst stav da do toga ne može doći dok se takse ne ukinu i ne možemo da nastavimo dijalog dok su takse na snazi", rekao je on.

Cilj sastanka je, kaže Dačić, "da se otklone prepreke za dijalog, da mu se da veštačko disanje, i on reanimira".

Dačić je naveo da je sastanak u Berlinu bio sazvan da bi se izvršio pritisak na Prištinu da se ukinu takse i tako pripremi samit u Parizu najavljen za 1 jul.

strana 1 od 114 idi na stranu