Bregu: Napredak na Z. Balkanu zahteva brzo delovanje EU, nije reč samo o proširenju

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila da napredak koji su ostvarile zemlje Zapadnog Balkana zahteva brzo delovanje EU.

Izvor: Beta
Podeli
Carl Court/Staff/Getty images
Carl Court/Staff/Getty images

"Nije više reč samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana. Ovaj je region geostrateška interesna zona Unije", rekla je Bregu sinoć u Berlinu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja nemačke privrede.

Ona je dodala i da bi Zapadni Balkan trebalo da preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju "kako bi zajednički radio i unapređivao društva u celini".

Bregu je navela da RCC "podržava preporuke Evropske komisije da već sada počnu pregovori o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagradjujući predanost i trud uložen u evropeizaciju".

"To bi bio snažan vetar u leđa celom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove gradjane", rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, na kojem je učestvovao i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Bregu je ocenila da se uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga promenilo nabolje u regionu u kome su u proteklih 20 godina "perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja i sprovodjnja teških reformi na domaćem terenu".

"A što se tiče šest ekonomija Zapadnog Balkana, za njih to još uvek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki", rekla je Bregu.

strana 1 od 18 idi na stranu