Amerika "gura" S. Makedoniju da što brže uđe u EU

Atina -- Američki ambasador u Atini Džefri Pjat izjavio da SAD i Grčka zajedno rade na tome da Severna Makedonija već ove godine počne pregovore o učlanjenje u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pjat nije komentarisao da li će grčka opoziciona Nova demokratija i njen lider Kirijakos Micotakis, ako pobede na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, poštovati odredbe Prespanskog sporazuma sa Severnom Makedonijom, ali, kako je kazao, nada se daljoj izgradnji odnosa Grčke sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu, prenosi MIA.

On je dodao da uloga grčke vlade i grčkog biznisa predstavljaju stub stabilnosti u odnosima zemalja na Zapadnom Balkanu i da je kao takva od ključne važnosti.

Pjat je istakao zajedničke interese SAD i Grčke u širem regionu gde postoje brojni izazovi u budućnosti, kao što su uloga koju Kina igra u Evropi i uloga Rusije koja je, kako je kazao, ekonomski oslabljena, ali sa ambicijama da izazove štetu.

Takođe je napomenuo da je od velike važnosti kako za Grčku, tako i za SAD, da Turska ostane deo zapadnih institucija bez obzira na provokativne poteze Ankare.

strana 1 od 462 idi na stranu