Pupovac o napadnutim Srbima: Živim u zemlji mržnje; Oglasio se i Tompson

Zagreb -- Na početku današnje sednice Hrvatskog sabora Milorad Pupovac skrenuo pažnju na poslednje napade na Srbe u Hrvatskoj. "Živim u zemlji mržnje."

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Screenshot/B92
Screenshot/B92

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) rekao je da "ne živi ni s trunkom mržnje, ali da živi u zemlji mržnje i nasilja, motivisanog etničkom mržnjom i etničkim nasiljem".

Kako prenosi Indeks, on je osudio to što se deci koja posete Vukovar govori da je bivši predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović ratni zločinac.

''Ako je on, od danas slobodno smatrajte i mene ratnim zločincem. Pozivam DORH da čuje što sam rekao. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv rata i mržnje već 30 godina i boriću se i biću u klubu takvih zločinaca. I onda se čudimo što deca, čemu pridonosi i veliki broj ljudi u Saboru svojim porukama mržnje prema svojim kolegama drugačijih političkih uverenja ili etničke pripadnosti, posežu za nasiljem. Ali nisu oni krivi, krivi smo mi. Krivi su oni koji su na mestu predsednika Republike i slušaju povike 'Ubij, ubij Srbina' i kažu nismo čuli", rekao je Pupovac.

Na govor Pupovca reagovao je poslanik Hrasta Hrvoje Zekanović, koji je kazao da Hrvatska nije zemlja mržnje i da je jedini koji širi mržnju upravo Pupovac, jer se "nikada neće pokloniti žrtvi Vukovara".

On je dodao i da je Stanimirović rekao da je bio "okupacijski gradonačelnik grada Vukovara". "I to je naš Milorad zaboravio. Oči su mu pune suza kad govori o Jasenovcu, a kada govori o Vukovaru i o relativiziranju zločina, e onda se usudi ovde u Saboru da relativizuje Domovinski rat. Gospodin Milorad Pupovac nikada u svom životu nije izgovorio te dve reči, Domovinski rat. Ne usudi se jer ga ne priznaje'', rekao je Zekanović.

U raspravu ušao i Tompson

Rasprava oko poslednjeg napada na Srbe, na Braču, prešla je i na Fejsbuk. Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po proustaškim pesmama, rekao je za predsednika SDSS-a da "seje mržnju", jer je komentarišući napad na Srbe na Braču spomenuo i njegovu pesmu "Bojna Čavoglave", koju on započinje izvikivanjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Tompson je poručio Pupovcu na Fejsbuku da "prestane da seje mržnju i govori laži, kao i da prestane da izluđuje sopstveni narod i podstiče ga na mržnju prema Hrvatima", prenosi RTS.

"Verujemo da je i njima dosta patnje i laži od takvog četnikovanja i manipulisanja. Prestanite s krivičnim delima kao što ste to radili pozivajući naslovnicom u vašem nedeljniku na klanje Tompsona. Takvih promotera mržnje je bilo krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a setite se samo vašeg prethodnika, zločinca koji vam je osnovao stranku i shvatićete kako takva mržnja nikome, pa ni vašem narodu ništa dobro ne donosi", napisao je Tompson.

strana 1 od 148 idi na stranu