13 članica EU za donošenje "hrabrih odluka" na Balkanu

Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kako se navodi, te članice su zatražile pre svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Taj zahtev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenjuu ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog meseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke" koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrednostima EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusedskim odnosima.

strana 1 od 18 idi na stranu