Rigorozno na maloj maturi

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava i inspektori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ minervastock
Ilustracija: Deposit photos/ minervastock

Šarčević je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.

"U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava", navodi Šarčević.

Napominje da je mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu.

"Završni ispit je bitan za mlade ljude i njihove porodice jer je i kvalifikacioni i sertifikacioni, njime završavaju jedan nivo školovanja, ali i prikupljaju poene za dalje obrazovanje", objašnjava ministar.

Dodaje da je se uvođenjem bogate ponude gimnazijskih smerova povećao broj osmaka koji se opredeljuje za gimnaziju.

"Bogatstvom izbornih programa obezbedićemo univerzitetima i visokim strukovnim školama studente s boljim uskostručnim znanjem, jer sada mnogi dolaze s peticama iz srednje škole i padaju ispite na fakultetu", objašnjava Šarčević.

Ističe da će u narednom periodu težište posebno biti stavljeno na unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i na celoživotno učenje kroz obrazovanje odraslih.

strana 1 od 139 idi na stranu