"Najdublja istina da su identitet i istorijski razvoj Crne Gore srpski"

Generalni sekretar SNP Jovan Palalić ocenio je da je generalni sekretar Nikola Selaković izjavom da je Crna Gora čista srpska država izneo najdublju istinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit photos/Alexander Mils
Foto: Deposit photos/Alexander Mils

Pročitajte još:

"Razgraničenje nije na stolu, a CG je klasična srpska država"; Reakcija iz Podgorice

Palalić je rekao da se to odnosi na istorijski razvoj Crne Gore, od njenog nastanka nakon pada srpskih zemalja pod otomansku vlast, kao i pravi duhovni i kulturni identitet.

"Taj identitet Crne Gore je čisto srpski, a sve ostalo je falsifikat i političko i ideološko nasilje nad duhovnim bićem naroda koji živi u Crnoj Gori", ocenio je Palalić reagujući na osude dela političkih stranaka u Crnoj Gori povodom Selakovićeve izjave.

Palalić je ukazao i da oni koji su od komunističkih pa do najnovijih vremena nastojali da zatru srpsko postojanje u Crnoj Gori, sledeći "srbomrzačku ideologiju" da bi neprestano bili vlast, danas nasrću ne samo na pomen srpskih istorijskih korena Crne Gore, već su "bezočno krenuli da proganjaju i srpsku Crkvu, narod, njegovo pismo, kulturu i tradiciju".

"Iako svako dete u Crnoj Gori dobro zna da je Crna Gora oduvek bila baštinik kosovskog zaveta, junaštva Lazara i Obilića i da su na tim velikim idejama Sveti Petar Cetinjski, Njegoš, knez Danilo i kralj Nikola izgradili duhovno i kulturno biće Crne Gore, komunistički konvertiti kojima ništa nije sveto žele da pretnjama, nasiljem i progonom potru najslavnije stranice istorije Crne Gore", smatra Palalić.

On je ocenio da ono što je duša Crne Gore jeste srpstvo, dok je sve ostalo, kako kaže, "ideološki falsifikat i nasilje nad istinom".

"Stoga je Nikola Selaković posle duže vremena otvorio i u srpskoj javnosti važnu temu koja se dugo zatirala, i kao što su se nakon mnogo godina, mnoge važne nacionalne teme ponovo bez straha pokrenule, vreme je da isto telo bez straha ponovo govori o srpstvu Crne Gore", zaključio je Palalić, saopštio je SNP.

Crnogorska opoziciona Socijaldemokratska partija osudila je ranije izjavu Selakovića da je Crna Gora "klasična srpska država".

Portparol te stranke Mirko Stanić pozvao je crnogorsku vlast tim povodom da zatraži izjašnjenje od srpskog ambasadora da li je to zvaničan stav države Srbije, a Beogradu je uputio niz "saveta" za rešavanje unutrašnjih problema.

strana 1 od 143 idi na stranu