Meksiko šalje trupe na granicu; Tramp: To je samo deo dogovora

Meksički zvaničnici potvrdili su da počinju raspoređivanje 6.000 pripadnika Nacionalne garde za pojačanu imigracionu kontrolu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2019.

19:19

Meksiko šalje trupe na granicu; Tramp: To je samo deo dogovora
Ilustracija: EPA-EFE/Carlos Lopez

To je obaveza preuzeta kao deo sporazuma sa Sjedinjenim Državama prošle nedelje koji je zaustavio američke pretnje carinama na uvoz iz Meksika.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i ministar za spoljne poslove Marselo Ebrard takođe su izjavili da je tim od pet zvaničnika, koji uključuje i generala vojske i direktora zatvora, formiran da sprovede plan imigracije, prenosi AP

Ebrard je danas potvrdio da će general Visente Antonio Hernandez Sančez započeti obilazak južne granice kako bi ubrzao raspoređivanje trupa u tom području.

Drugo dodatno raspoređivanje meksičke Nacionalne garde planirano je na granici sa SAD. Ona bi obezbeđivala migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju na američkim sudovima, navodi agencija.

Američki predsednik Donald Tramp danas je sporazum s Meksikom komentarisao tako što je rekao da deo dogovora o migrantima s tom zemljom tek treba da bude u potpunosti objavljen i to nakon što su meksički zvaničnici otkrili nove detalje sporazuma.

"Najveći deo dogovora sa Meksikom još nije objavljen", poručio je Tramp na Tviteru bez iznošenja dodatnih detalja, preneo je Rojters.

Upitana o tome koje su to druge strane sporazuma o kojima javnost još nije upoznata, portparolka Bele kuće Sara Sanders odbila je da komentariše, rekavši da ne želi da bude ispred Trampa ili meksičkog predsednika Obradora u davanju bilo kakvih saopštenja.

U zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika koja je nedavno objavljena navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se navodi i da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: