SE: Ksenofobija i govor mržnje i dalje prisutni u Evropi

Savet Evrope konstatuje da su ksenofobni populizam i rasistički govor mržnje i u 2018. godini ostavili trag na političku klimu u Evropi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2019.

14:21

SE: Ksenofobija i govor mržnje i dalje prisutni u Evropi
Foto: depositphotos/solinchuk

Islamofobija, antimigrantski sentimenti, vređanje osoba afričkog porekla i zanemarivanje Roma i dalje su prisutni u evropskim zemljma, navode u Strazburu.

Poslednji izveštaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) navodi da je rastuća zabrinutost javnosti zbog ekonomskih, geopolitičkih i tehnoloških promena iskorišćena prvenstveno od strane populitičkih političara koji ”žrtvujći migrante i manjine žele da podele društva u Evropi po nacionalnoj, etničkoj i regligijskoj osnovi”.

Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da su takvi stavovi sve više prisutni i među vodećim političkim partijama i vladama u Evropi, ocena je ECRI

"Ideologije bazirane na navodnoj nekompatibilnosti među nacionalnim, etničkim i religijskim grupama kao i oni koji se zalažu za ”rasnu superiornost” predstavljaju opasnost za inkluzivna društva", navodi se u izveštaju.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije u izveštaju za 2018. godinu ocenjuje da su islamofobija i antiimigrantski sentimenti i dalje prevladavali u većini država članica 2018. godine.

Muslimanke su, kako se navodi, često bile meta nasilja koje je često uključivalo ”povlačenje vela i marama za glavu ili pljuvanje”.

Osobe afričkog porekla koje su rođene u Evropi ili su ovde dugo živele, takođe su se suočavale sa sve povećanim prezirom i često bivali predmet rasnog profiliranja od strane službenika za sprovođenje zakona, stoji u izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije.

ECRI navodi da se snažna saradnja između jevrejskih zajednica i nacionalnih vlasti pokazala se kao efikasno sredstvo u borbi protiv antisemitizma, ali i dodaje da se jevrejski narod u Evropi se i dalje suočava sa antisemitskom mržnjom, uključujući i nasilje, što se često smatra ”opravdanim reakcijama na postupke izraelske vlade”.

Istovremeno, konstatuje se da su Romi i dalje jedna od najmarginalizovanijih zajednica u Evropi.

"Uprkos izvesnom napretku, kao što je rad romskih medijatora u školama i zdravstvenim službama, još se nije dogodilo masovno proširenje aktivnosti podrške Romima koje bi bile potrebne da bi se prekinuli začarani krug siromaštva i socijalne isključenosti", zaključuje se u izvešatju ECRI.

Sa pozitivne strane, ECRI, kao telo Saveta Evrope koje se bori protiv rasizma, navodi da sve veći broj zemlja preduzima korake kako bi svoje zakononodavstvo usaglasio sa evropskim i međunarodnim standardima u borbi protiv govora mržnje.

U cilju podizanja poverenja i efikasnije borbe protiv ksenofobije osnivaju se i posebna odeljenja pri policijama koja se povezuju sa ugroženim grupama, navodi se u izvešataju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: