"Volstrit žurnal" otkriva: Ubijeni Kimov polubrat bio doušnik CIA-e

Ubijeni polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una, Kim Džong Nam, bio je doušnik američke CIA-e, piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na svoje izvore.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.06.2019.

07:57

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

"Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Severne Koreje", prenosi Rojters.

Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za "Volstrit žurnal" smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA-e pominje i u knjizi novinarke "Vašington posta" Ane Fajfild "Veliki naslednik", koja će danas biti objavljena.

Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singaporu i Maleziji.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obaveštajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

Taj novac je Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obaveštajni rad, a moguće je da potiče iz kazina, navodi Fajfildova. Kim Džong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine.

Za njegovo ubistvo optužene su dve žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom "VX" na medjunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako navodi WSJ, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA-e, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: