Vašington zapretio Meksiku: Uvešćemo vam opet sankcije

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington ispreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju imigracije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo
Foto: Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

"Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene", rekao je Pompeo obraćajući se u ponedeljak na brifingu za novinare, a prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard najavio je da će, ako se ne smanje migracije na južnoj granici Meksika u roku od 45 dana, vlada te zemlje započeti pregovore sa SAD o prihvatanju sporazuma o "bezbednoj trećoj zemlji".

Kako navodi Rojters, tim sporazumom od migranata bi se zahtevalo da predaju zahtev za azil u Meksiku, pre nego kod američkih vlasti.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se ističe da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu