Žestok okršaj posle sednice Saveta bezbednosti o Kosovu VIDEO

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je, po završetku sednice Saveta bezbednisti UN, žestoki verbalni okršaj sa delegacijom Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Drew Angerer/Getty Images/Ilustracija
Drew Angerer/Getty Images/Ilustracija

On je po izlasku iz sale nastavio raspravu sa ambasadorkom Kosova u UN Vljorom Čitaku zbog njene priče o vekovnom ugnjetavanju Albanaca na Kosovu i Metohiji kao i proslavljanje 20 godina "oslobođenja".

Vest o tome prenela je upravo Vljora Čitaku, koja je na svom nalogu na Tviteru objavila da je po završetku sednice SB UN srpski ministar spoljnih poslova vikao na nju i na prištinsku delegaciju i vređao ih.

"Posle današnjeg zasedanja SB UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova je došao do mene vičući i vređajući mene i kosovsku delegaciju", objavila je Vljora Čitaku na svom nalogu na Tviteru.

"Ti sa kojima sediš su vaši kolonizatori", citira Vljora Čitaku Ivicu Dačića.

Na snimku koji je ispod tog komentara sama Vljora Čitaku objavila na Tviteru, vidi se da joj ministar Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: "Ti, što sediš s njima su tvoji kolonizatori".

Taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Vljore Čitaku na sednici SB UN, a u kome je ona rekla da je u slučaju Srbije i tzv. Kosova reč o dekolonijalizaciji.

Dačić je posle sednice SB UN rekao da ga je frapirala ta laž Vljora Čitaku. "Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk", rekao je Dačić za RTS.

On je pozvao Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku. "Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk", rekao je Dačić.

strana 1 od 114 idi na stranu