Harec: Trampov čovek u Jerusalimu nanosi štetu mirovnom procesu

Izjava ambasadora SAD u Izraelu se graniči sa pljuvanjem Palestincima u lice, ocenjuje liberalni izraelski list Harec u glavnom uvodniku.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS
Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS

Naime, ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je rekao da njegova zemlja daje zeleno svetlo izraelskoj vladi da unilateralno anektira delove Zapadne obale.

Ona je takođe loš predznak za svakog ko teži pravednom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na podeli zemlje i priznanju prava oba naroda na samoopredeljenje.

Dve godine je Fridman radio na izradi nacrta takozvanog "sporazuma veka", izraelsko-palestinskog mirovnog plana, zajedno sa visokim savetnikom i zetom predsendika SAD Donalda Trampa Džaredom Kušnerom i Trampovim specijalnim predstavnikom za međunarodne pre Džejsonom Grinblatom.

"Pod određenim okolnostima mislim da Izrael ima prava da zadrži deo, ali verovatno ne celu, Zapadnu obalu", rekao je ambasador Fridman u subotu u intervjuu za Njujork tajms, ne navodeći koje bi to okolnosti bile.

Takođe je odbio da kaže kako bi SAD odgovorile ako bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu unilateralno započeo aneksiju Zapadne obale.

Te njegove izjave ocenjene su kao pozicija izraelske desnice koja se zalaže za aneksiju i Harec smatra da mu uništavaju legitimitet poštenog posrednika i retroaktivno opravdavaju zabrinutost Palestinaca za Trampov plan. Oni su taj dugoočekivani plan unared odbacili.

Posle ovakve izjave ambasadora ne iznenađuju sumnjr Palestinaca izražene između ostalog u nameri da bojkotuju konferenciju u Bahreinu krajem juna. Na tom skupu će SAD, kako se očekuje, objaviti ekonomski deo plana.

Fridman je u intervjuu čak optužio administraciju Trampovog prethodnika Baraka Obame što je dozvolila da se 2016. godine usvoji rezolucija Savetaa bezbednosti UN u kojoj se navodi da izraelska naselja krše međunarodno pravo.

Ambasador je ocenio da je to podrška tvrdnjama Palestinaca da "čitava Zapadna obala i istočni Jerusalim" pripadaju njima.Te teritorije i pojas Gaze osvojio je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Harec smatra da Fridman greši i obmanjuje kada kaže da je "sigurno Izrael ima pravo da zadrži jedan deo" Zapadne obale.

Kako navodi izraelski list, Izrael nema takvo pravo na osnovu međunarodnog prava, jer okupirana teritorija ne može biti anektirana i to je bio stav administracije SAD do sada.

Odstupanje od te pozicije je razlog što je pet senatora Demokratske stranke SAD predložilo prošle nedelje rezoluciju kojom se podržava rešenje sukoba dva naroda po modelu dve države i protivljenje aneksiji bilo kojeg dela Zapadne obale.

Demokrate znaju ono što zna takozvani mirovni kamp u Izraelu da samo rešenje sa dve države može da garantuje prava oba naroda i aneksija teritorija je suprotna interesima Izraela.

U uvodniku se zaključuje da ako SAD iskreno žele da održe mirovnu konferenciju na kojoj će učestvovati Palestinci i da deluju kao pošteni posrednik između dve strne njeni predstavnici moraju biti neutralni.

Fridman predstavlja interese jevrejskih naseljenika desničara i ne ispunjava te uslove.

strana 1 od 462 idi na stranu