Ko je gradonačelnica koja je Torcidi i Blajburgu rekla "ne"

Zagreb -- Gradonačelnica Supetra na hrvatskom ostrvu Braču, Ivana Marković, članica opozicione SDP, još jednom je za kratko vreme na sebe skrenula pažnju javnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Pročitajte još:

"U Hrvatskoj sve manje nade za bilo šta, osim za kretene"

Uhapšeni zbog napada na Srbe na Braču već pušteni

Žestok odgovor zbog napada na Srbe na Braču FOTO

"Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?": Četiri mladića pretučena na Braču

Markovićeva je skrenula pažnju na sebe nakon što je saopštila da je obustavila finansijsku podršku Torcida kupu i zabranila njegovo održavanje.

Te odluke je donela nakon što je grupa huligana između subote i nedelju u Supetru napala četvoro sezonskih radnika, među kojima su dvojica Srba iz Vukovara, i jednog supetarskog vatrogasca koji je pokušao da zaštiti nadnute.

Do sada se niko osim nje nije oglasio povodom ovog međunacionalnog incidenta.

Mediji Markovićevu opisuju kao neobičnu osobu koja reaguje u minuti ili satu jer dan joj je predugo vreme. Ona je prva gradonačelnica na ostrvu najbližem Splitu i to u mestu koje je s kopnom bolje povezano nego mnoga mesta u koja se iz Splita može doći autobusom.

Ima 40 godina, završila je Ekonomski fakultet u Splitu, bila je finansijska direktorka u lokalnom auto-prevozniku i komunalnom preduzeću.

Iz tih šturih podataka moglo bi se reći da se Ivana Marković ne razlikuje previše od svojih kolega, načelnika malih mesta, koji kroz stranku grade karijeru, malo rade u komunalnim firmama pa uzlete u politiku.

Ali Ivana Marković se po nečemu ipak ističe. To su njeni čvrsti stavovi i brzina kojom ih upotrebljava u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Danas je Markovićeva Torcidi rekla da neće dobiti ni lipe iz budžeta kojim upravlja.

"Nije se ni pre radilo o velikom novcu. Hiljadu-dve kuna dobili bi navijači Hajduka za organizovanje svog rekreativnog fudbalskog turnira i besplatno korišćenje lokalnog fudbalskog terena. U neđelju su, kako se sumnja, posetioci Torcida kupa čuli da u njenom Supetru netko govori sumnjivim naglaskom pa su krenuli u poteru, našli su Srbina, ubili boga u njemu i onome ko ga je pokušao braniti. Gradonačelnici je to bilo dovoljno. Zabranila je isplatu Torcidi iz gradskog budžeta. Nije velika lova u pitanju, ponavljamo, Torcida njenom odlukom neće ostati ni bez 100 piva. Velika je njena poruka - ne našim novcem, ne u naše ime, ne u mom mestu", preneo je hrvatski portal Indeks.

Gradonačelnica Supetra tako se suprotstavila navijačima, u slobodno vreme nasilnicima, koji su u njenom mestu pretukli sezonske radnike.

Pretukli su one koji pomažu da njeno mesto živi.

Reč je o ljudima koji svakog dana kuvaju, poslužuju i čiste za turistima, bez kojih bi Supetar umro.

"Iz tog istog Supetra, kao i sa svih ostrva, od Brača, preko Šolte, Hvara, Visa, pa sve do Korčule u drugoj županiji, navijači odlaze na utakmice Hajduka, a Jadrolinija im prilagođava plovidbeni red jer Hajduk se ne propušta. U celom Supetru nema valjda troje ljudi koji ne navijaju za Hajduk. I to je u redu. Nije, međutim, u redu kao navijač Hajduka mlatiti bilo koga".

Ivani Marković ovo nije prvi put da je u trenutku odlučila i suprotstavila se onima kojima se načelnici opština, gradonačelnici, šefovi mesnih odbora, premijeri, predsednici države i sabora - ulaguju.

Kad su od nje tražili da uplati donaciju za blajburšku komemoraciju i slavljenje ustaša, Ivana Marković se nije dugo premišljala.

"Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg ostrva Brača od nacističke i fašističke okupacije, gde su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 dece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisećanje svih onih koji su bili deo borbe velikog svetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čoveka", napisala je u odgovoru Počasnom blajburškom vodu koji je tražio novac.

Ivana Marković danas se po drugi put usudila suprotstaviti opasnom neprijatelju. "Torcida je, doduše, opasnija od Počasnog blajburškog voda. I puno uticajnija. Čini se, međutim, da nju nije briga. Baš kao što je nije bilo briga kada je hotelijer nasrnuo na nju jer je odlučila da on ne sme privatizovati put", podsećaju mediji.

Inače, Ivana Marković kao gradonačelnica prima 11.360 kuna neto platu, ne poseduje nekretnine, vozi "fijat pandu" iz 2004. godine čija je procenjena vrednost 15.000 kuna. Nema nikakvih deonica niti štednje, ali ima kredit od gotovo 50.000 evra koji je podigla 2014.

Na poslednjim lokalnim izborima nadmoćno je pobedila već u prvom krugu. Za nju je glasalo 1.460 njenih sugrađana, što joj je bilo dovoljno da osvoji 61 posto glasova. Daleko iza nje ostala je Danica Baričević, kandidatkinja lokalnog HDZ-a, koji je u Hrvatskoj na vlasti.

strana 1 od 148 idi na stranu