Uhapšeni zbog napada na Srbe na Braču već pušteni

Oba mladića koja su uhapšena zbog napada na Srbe u Supetru na Braču puštena su na slobodu, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Pročitajte još:

Žestok odgovor zbog napada na Srbe na Braču FOTO

"Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?": Četiri mladića pretučena na Braču

Oni su napali Srbe koji rade kao sezonski radnici, a pretučen je i vatrogasac jer je stao u njihovu odbranu.

Zbog krivičnog dela nanošenja teških telesnih povreda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču, 22-godišnjem mladiću koji je učestvovao u napadu na sezonske radnike izrečena je mera opreza prema kojoj se vatrogascu ne sme približavati na 150 metara ni biti u kontaktu s njim, saznaje portal "Indeks" u hrvatskom Tužilaštvu.

S obrazloženjem da 22-godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u kriminalističkoj evidenciji, za njega uopšte nije zatražen zatvor, već mu je određena mera opreza. U vreme napada bio je pod uticajem alkohola jer mu je izmereno 1,2 promila, a na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne seća.

Osim tog 22-godišnjaka, policija je uhapsila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Incident se dogodio u nedelju po podne nakon fudbalskog turnira Torcida kup u Supetru na Braču kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i devojku iz Varaždina, koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26), koji je zadobio u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je prevezen u splitsku bolnicu.

Povod za napad bila je nacionalna netrpeljivost jer je neko iz skupine napadača pitao "Gde su Srbi".

Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja, u kojoj smatraju da odgovornost za takve nerede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih.

"Time šire plasman mržnje i snose odgovornost za taj nemili događaj. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona dotle svako misli da za takve stvari može proći nekažnjeno. Svako nasilje i pozivanje na mržnju treba kazniti", poručili su iz stranke Pametno.

Policija je rekla da i dalje istražuje incident na Braču kako bi došla do ostalih mladića iz grupe koja je napala sezonce, među kojima su bila dva mladića srpske nacionalnosti.

strana 1 od 148 idi na stranu