"Organizacija demonstracija protiv vlade nije perspektivno zaposlenje"

Predsednik Češke Miloš Zeman savetovao je premjeru Andreju Babišu da ignoriše demonstracije desetina hiljada Čeha na kojima zahtevaju njegovu ostavku.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.06.2019.

22:40

Foto: EPA-EFE/TAMAS KOVACS

"1989. sam bio na demonstracijama u parku Letna. A to je bila demonstracija koja je imala smisla. Današnje demonstracije nemaju smisla, ali ako neko hoće da ide tamo da izbije energiju, neka to čini. Ja umirujem društvo time što razgovaram sa političarima."

"Neću da razgovaram sa odbeglim studentom koji bi trebalo da završi studije i da nađe neki posao, jer organizacija demonstracija protiv vlade nije perspektivno zaposlenje", kazao je Zeman

Trećini Čeha koji prema najnovijim anketama podržavaju proteste protiv premijera zbog podozrenja da je u sukobu interesa prema pravilima EU jer učestvuje u odlukama o evropskim dotacijama a i dalje kontroliše svoj agro i hemijski koncern Agrofert i zbog mogućih mahinacija sa dodelom dotacija Babišovoj farmi Rodino gnezdo, Zeman je poručio da ako žele ostavku premijera da se udruže sa političarima koji mogu da izglasaju nepoverenje vladi.

"U potpunosti poštujem pravo demonstranata da se izjasne, ali ako žele ostavku premijera, kažem im da je moguća samo na dva načina: ili da premijer bude poražen na izborima ili da mu Poslanički dom parlamenta izglasa nepoverenje", rekao je Zeman.

Češki predsednik pohvalio je reakciju premijera Babiša koji je na konfernciji o bezbednosti GLOBSEC u Bratislavi ovog vikenda kazao da Češka nije Slovačka i da neće ulica smenjivati češkog premijera i češku vladu.

"Najbolje je sve te ljude ignorisati i rukovoditi se epigramom: Ne ljuti se što te patuljci šutiraju u gležanj, oni ne mogu da dopru više", rekao je predsednik Zeman.

Protesti protiv premijera su prvobitno u aprilu počeli zbog iznenadne ostavke ministra pravde i imenovanja na tu funkciju Zemanove bliske saradnice, Marije Benešove, poznate po tome što ne smatra da premijeru Babišu treba suditi, kako je to traži policija nakon tri godine krivične istrage, da li je zloupotrebio evro dotacije, kada je pre 12 godina izdvojio Rodino gnezdo iz koncerna Agrofert namenski da dobije dva miliona evra dotacija za mala i srednja preduzeća a kada je prošao kontrolni period vratio ju je u svoj koncern.

Demonstracije koje organizuje gradjansko udruženje Milion trenutaka za demokratiju postaju sve masovnije otkako su pre nedelju dana stigla dva preliminarna izveštaj kontrolora Evropske komisije da Babiš jeste u sukobu interesa i po smernicama Evropske unije kao jedini korisnik dobiti Agroferta a takodje ima uticaj i na upravu specijalnog povereničkog fonda u koji je bio prinudjen da 2017. godine prebaci Agrofert, dok istovremeno kao premijer odlučuje zajedno sa vladom o sistemu podele evropskog novca na kojima Češka ima pravo.

Babiš, drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom njegovog sukoba interesa u Češkoj, tzv. Leks Babiš, bio je prinudjen da 2017. godine Agrofert i izdavačku kucu Mafra, čiji je vlasnik, prenese u novoosnovani poverenički fond.

Medjutim, češka opoziciona Piratska stranka i Transparensi prijavili su Evropskoj komisiji, čim je stupila na snagu u leto 2018. godine nova smernica o sukobu interesa evropskih zvaničnika, da Babiš može biti u sukobu interesa a premijer je na izveštaje odgovorio da je to napad Brisela na Češku.

"Brisel tumači naše zakone. Sumnjiv, neuspeli i neistiniti izveštaj koji ima elemente napada protiv Češke. To je ugrožavanje Češke, čeških preduzeća. Moramo tu besmislicu koja nam je stigla iz Brisela da odbijemo čvrstim argumetnima", rekao je Babiš ove sedmice u parlamentu.

"Sačekajmo, jer to su preliminarni izveštaji a upravo Češka će na njih odgovoriti i tek onda će nastati finalni tekst. Znate, ranije smo se žalili u Moskvi. Pre toga smo se žalili u Berlinu. Sada se žalimo u Briselu. Ne želim da upotrebim baš termin cinkarenje ali u svakom slčuaju važi da narod koji nije u stanju da sam reši svoje unutrašnje probleme na domaćem tlu nije baš normalan", rekao je o izveštajima EK predsednik Zeman privatnom radiju Frekvence 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: