Predsednik Meksika: Sporazum sa SAD štiti prava imigranata

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da se dogovorom koji je njegova zemlja postigla sa SAD čuvaju prijateljski odnosi dve zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

20:22

Predsednik Meksika: Sporazum sa SAD štiti prava imigranata
Foto: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

I dodao da se na taj način štite ljudska prava imigranata.

Prema dogovoru, Meksiko će odmah početi sa proširenom primenom programa "Ostanite u Meksiku", prema kojem će migranti koji uđu u SAD biti vraćeni u Meksiko dok njihovi zahtevi za azil ne budu obrađeni, navodi Glas Amerike.

"Proslavljamo važan dogovor jer je situacija bila veoma teška. Bilo bi veoma neobično da moramo da primenimo iste mere, da uvedemo takse na uvoz nekih američkih proizvoda", rekao je Lopes Obrador juče na mitingu u Tihuani.

Dogovorom Meksika i SAD izbegnut je carinski rat dve zemlje pošto je američki predsednik Donald Tramp pretio uvođenjem carina od pet odsto na svu meksičku robu, vršeći pritisak na Meksiko da učini više na suzbijanju talasa migranata. Američke carine je trebalo da stupe na snagu 10. juna.

Lopes Obrador je govorio da je rešen da uvede recipročne takse Vašigtonu u slučaju da dogovora ne bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: