EU izdala saopštenje o situaciji u Moldaviji

EU obaveštena je o formiranju nove vladine koalicije u Moldaviji i poziva na mir i uzdržanost.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

20:15

EU izdala saopštenje o situaciji u Moldaviji
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kako su rekli šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, Evrospka unija je spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom.

„Evropska unija prima k znanju odluke koje je juče doneo parlament Republike Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Evropske komisije.

U saopštenju se napominje da je Evropska unija „spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom na osnovu uzajamne predanosti reformama i osnovnim principima sadržanim u sporazumu o pridruživanju“.

„Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane osnova naših odnosa. To je takođe najvažnija stvar koju građani Moldavije očekuju i zaslužuju“, ističe se u izjavi.

„U svetlu događaja koji su usledili nakon odluka koje je juče doneo parlament Moldavije, Evropska unija još jednom snažno poziva na smirenost i suzdržanost. Dijalog između demokratski izabranih predstavnika treba da bude ključ za pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu“, navodi Evropska komisija.

Proruska Partija socijalista Moldavije i proevropski blok ACUM formirali su u subotu parlamentarnu većinu, a Moldavija je, nakon tri meseca čekanja, dobila novu vladu. Ustavni sud je ove odluke proglasio nezakonitim, a parlament je kao odgovor na to saopštio da je Demokratska partija, koja je još uvek na vlasti, pokušala da uzurpira vlast preko sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: