Za Berlin jedino rešenje za izraelsko-palestinski sukob su dve države

Nemačka je u Amanu potvrdila da je takozvano "rešenje s dve države" - izraelske i palestinske, "jedino" da se okonča taj sukob.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

20:00

Za Berlin jedino rešenje za izraelsko-palestinski sukob su dve države

"Palestinsko pitanje je bilo u središtu naših razgovora", rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Aiman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim nemačkim kolegom Hajkom Masom.

"Slažemo se da je rešenje s dve države putem pregovora jedino", nastavio je nemački diplomata.

Nije određen datum za predstavljanje plana Vašingtona za izraelsko-palestinsko mirovno rešenje koje se već dugo priprema. Sjedinjene Države planiraju da krajem juna u Bahreinu predstave ekonomsku komponentu te svoje inicijative.

Krajem maja, Trampov zet i savetnik, Džered Kušner je bio regionalnoj turneji da promoviše taj plan, te se sastao i s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

Obećavajući nove ideje, Kušner je odbijao da govori o takozvanom "dvo-državnom" rešenju koje je decenijama bilo u središtu globalne diplomatije.

U intervjuu objavljenom u subotu u "Njujork tajmsu", američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman je rekao da jevrejska država ima "pravo da zadrži deo Zapadne obale, ali ne celu". Tu ; palestinsku teritoriju Izrael je okupirao pre više od 50 godina.

Palestinci su već odbacili američki plan jer se administracija Donalda Trampa diskreditovala, kako smatraju, svojim u osnovi pro-izraelskim merama, kao što je priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela krajem 2017. godine.

Jordanski i nemački ministar takođe su naglasili važnost Agencije UN za palestinske izbeglice (Unrva), kazavši da će nastaviti da je podržavaju.

Ta agencija je nedavno odbacila američki poziv za njeno ukidanje.

Sjedinjene Države su 2018. godine objavile kraj isplate svoje godišnje finansijske pomoći od 300 miliona dolara, smatrajući da je zadatak Unrve istekao 70 godina po formiranju Izraela.

Kao saveznik Sjedinjenih Država, Jordan je čuvar muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu i domaćin, kažu UN, gotovo 2,2 miliona palestinskih izbjeglica medju ukupno 6,6 ;miliona svojih stanovnika.

Mas je najavio i bezuslovni kredit od 100 miliona dolara Nemačke Jordanu, pogođenom hroničnim ekonomskim teškoćama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: