Zatvoreno više od 500 ugostiteljskih objekata zbog nepoštovanja "islamskih principa"

Iranska policija zatvorila je 547 restorana i kafića u Teheranu jer nisu poštovali "islamske principe" i tom prilikom uhapšeno je 11 osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

18:40

Zatvoreno više od 500 ugostiteljskih objekata zbog nepoštovanja
Ilustracija: Depositphotos/AndreyPopov

Iranski mediji objavili su da je ta akcija trajala 10-ak dana, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, pod nepoštovanjem "islamskih principa" podrazumeva se "nekonvencionalno reklamiranje u sajber-prostoru", puštanje zabranjene muzike i razvrat.

Predsednik suda u Teheranu, koji se bavi "kulturnim kriminalom i društvenom i moralnom korupcijom" pozvao je građane Teherana da prijave slučajeve nemoralnog ponašanja slanjem SMS-a.

"Ljudi bi voleli da prijave kršenje ovih principa, ali ne znaju kako. Odlučili cmo da ubrzamo rešavanje slučajeva javnih nemoralnih dela", rekao je sudija.

Tako građani mogu da prijave one koji skidaju hidžab u kolima, organizuju igranke za muškarce i žene ili postavljaju nemoralne sadržaje na Instagram.

Po islamskim pravilima oblačenja, žene mogu da prikazuju samo lice, ruke i stopala u javnosti i smeju da nose samo neupadljive boje.

Pre sedam godina, vlada je naložila kafićima da instaliraju kamere kako bi se posmatralo ponašanje gostiju, ali neki vlasnici su odlučili da umesto toga zatvore lokale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: