Moldavske partije se složile da formiraju vladu, Maja Sandu premijerka?

Kišnjev -- Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/frimufilms
Foto: Depositphotos/frimufilms

Pročitajte još:

Moldavija proglašena "okupiranom državom"

Partije će formirati vladu i imenovati Sandu za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, prenosi Rojters.

Sanduin proevropski blok ACUM formirao je radnu koaliciju sa Socijalističkom partijom koju podržava Rusija, prekinuvši time višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

"Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji", rekao je Čandu.

Na sednici parlamenta sazvanoj juče Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva "zarobljenom državom".

Moldaviju prate politička nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao "krađa veka" kada je u periodu 2014-2015. kada je iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno, osmi deo proizvodnje Moldavije.

strana 1 od 462 idi na stranu